Portfolio

NPO Radio 2 & 3FM

Webredacteur NPO Radio 2. Zo begon mijn carrière in de media in 2004. Na een maand kwam daar al meteen 3FM bij in het pakket. Ik werd daar in 2008 eindredacteur en uiteindelijk zelfs nog drie jaar digital coordinator (in de volksmond ‘manager online’) bij 3FM, waarbij ik verantwoordelijk was voor de content van de zendersites en de zichtbaarheid van het merk 3FM in alle online uitingen.

Verder gaf ik leiding aan een groeiende redactie van enthousiaste redacteuren, videomakers, developers en stagiairs en had ik in die rol ook nauw contact met de programmamakers en omroepen. Ik werkte er veel aan projecten als de Top 2000 en de vele festivals waarop 3FM aanwezig was. En als kers op de taart zette ik vanaf de eerste editie 3FM Serious Request online op de kaart. Een van de omvangrijkste projecten van de zender, waar ik met trots op terugkijk.

Veertien jaar, waarin er dankzij de snelle ontwikkeling van online de uitdagingen zich keer op keer bleven aandienen. Uiteindelijk koos ik eind 2018 voor het freelance bestaan.

“Wat doe je dan?”

Kort samengevat: ik kan een rol vervullen als een veelzijdige contentmaker, pocastmaker, radiomaker en online strateeg. Met bakken aan eindredactionele ervaring.


PODCASTING, RADIO EN EINDREDACTIE

Dat ik audio een schitterend medium vind, blijkt wel uit de radiojaren. Podcasting is een fenomenale toevoeging aan het audiolandschap en daar heb ik mij dan ook met hart in ziel in verdiept. Hoe bouw je een verhaal goed op, verdeeld over meerdere afleveringen en wat is de kern van je verhaal? Samen met grote, uiteenlopende teams heb ik die puzzel gedurende meerdere projecten mogen leggen.

‘Wat Blijft’ voor HUMAN op Radio 1

Door mijn eigen podcastreeks (De Perfecte Podcast) kwam ik in 2019 in contact met Han Peekel. Een bevlogen televisiemaker, die in het collectief geheugen is opgenomen dankzij zijn programma ‘Wordt Vervolgd’. Nadat hij in december 2022 onverwacht overleed, werd ik door omroep HUMAN gevraagd om een podcastaflevering te maken over Peekel voor ‘Wat Blijft‘ op NPO Radio 1.

Daarvoor ging ik in gesprek met mensen die hem goed hebben gekend, zoals Rik Felderhof, Eppo van Nispen tot Sevenaer (Beeld en Geluid) en Han’s dochter Cato-Margo van Rheenen – Peekel.

Het eindresultaat hiervan is uitgezonden op Radio 1 bij Lara Billie Rense en is ook als podcast te beluisteren:

14 de podcast

Voor Dag & Nacht media heb ik (in opdracht van 14 de Musical) een podcastreeks over het voetballende leven van Johan Cruijff: 14 de Podcast.

Sjaak Swart met Arco Gnocchi en musical acteur Pepijn Schoneveld op de achtergrond

Een grote redactionele en productionele klus. De samenwerking met host en Dag & Nacht hoofdredacteur Arco Gnocchi was daarbij een feest. We spraken met gasten als Sjaak Swart, Heinz Stuy, Tobi Lakmaker, Frank van der Lende en Barbara Barend over de invloed van Cruijff op ons Nederlanders en over zijn nalatenschap.

ABN AMRO Podcast – Ik zet mijn geld aan het werk

De Bank! Toen ik in 1984 bij de Amro bank in Loosdrecht mijn eerste spaarrekening opende en met een gratis spaarpot naar buiten liep, had ik nooit gedacht dat ik ooit nog geld van hén zou krijgen. De geldstroom was toe nu toe voornamelijk eenrichtingsverkeer.

Daar kwam verandering in toen ik wederom door Dag en Nacht Media werd gevraagd om een podcast over geld te maken. Wat kan je er zelf nu aan doen om in de toekomst meer financiële vrijheid te hebben?

Dat werd de zesdelige reeks ‘Ik zet mijn geld aan het werk‘, die ik maakte samen met Chris Bergström, een van de makers van ‘Man Man Man de Podcast‘.


Redactie / productie voor Ekdom in de Morgen op Radio 10

Oude liefde roest niet. Gerard en ik kennen elkaar al sinds 2002, toen mijn toenmalige huisgenoot stage ging lopen bij de Arbeidsvitaminen op 3FM. Kort daarop gingen we met z’n drieën naar een concert van Paul McCartney in het Gelredome en twee jaar later kwam ik bij toeval ook bij 3FM te werken.

Jaren later in 2021, toen Team Ekdom in de Morgen op zoek was naar een vaste invalkracht, trokken ze dan ook bij mij aan de bel. Online content maken, redactie en productie voor de ochtendshow doen. Het komt allemaal voorbij in de vroege morgen.


Eindredactie ESNS The Newsroom

Na het festivalloze 2020 begon 2021 met een ijzersterke online vertaling van Eurosonic Noorderslag. Kunnen bezoekers niet naar Groningen komen, dan moeten we ze op z’n minst online het gevoel geven erbij te kunnen zijn. Vandaar dat ESNS besloot dat er een online variant van de conferentie moest komen.

Samen met een klein team maakten we, tussen de diverse panelgesprekken door, uitzendingen vanuit de ESNS Newsroom. Hiervoor vervulde ik de rol van eindredacteur. In totaal zijn er in vier dagen tijd twintig uitzendingen gemaakt, waarin we de huidige stand van zaken én de toekomst van de muziekindustrie hebben belicht aan de hand van social media, interviews en reportages. Van korte gesprekken met artiesten en concertorganisatoren tot interviews met minister van Engelshoven en andere hoogwaardigheidsbekleders.

En ook in 2022 mocht ik weer als eindredacteur een team samenstellen, waarmee we festivalbezoekers vanuit heel Europa digitaal verwelkomden in onze studio in de Oosterpoort in Groningen.


Eindredactie voor Missie 538 in 2020, 2021 & 2022

Met de ruime ervaring van mijn vorige werkgever heb ik eind 2020 als eindredacteur voor Radio 538 hun eerste editie van Missie 538 mogen leiden.

Afstemming met programmamakers, productie en televisie, het maken van de draaiboeken voor de hele week en het bewaken van de toon en boodschap voor het evenement waarin hierin van belang. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een prachtige eindstand, waarbij de zender maar liefst 223.207 voedselpakketten (omgerekend: € 1.116.035,-) heeft opgehaald voor mensen die het hard nodig hebben.


Ook in 2021 werd ik weer gevraagd om eindredactie te doen over het grote radio-evenement binnen 538. Dit keer niet met één goed doel voor ogen, maar met maar liefst twaalf goede doelen! Missie: geslaagd!

De editie van 2022 was er een om te koesteren. Wederom eindredactie voor radio. Niet alleen was het team inmiddels gewend aan wat zo’n actieweek behelst, de verhalen die werden verteld waren ook nog eens puur en vanuit het hart. We zamelden met Missie 538 geld in voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Een onderzoeksziekenhuis, waar er naar wordt gestreefd om kinderen met kanker te genezen met een optimale kwaliteit van leven. Dat er zoveel bevlogenheid en optimisme zit bij de mensen die daar zitten is ongelooflijk. Een emotionele, maar daarmee ook prachtige radioweek.

Het team van de 538 Ochtendshow tijdens Missie 538 2022. Met Bas Smit als veilingmeester, Wietze de Jager en Klaas van den Eerden als DJ’s en een team van geweldenaren achter de schermen.

Daarna ben ik 2023 nog regelmatig weken ingevallen als eindredacteur voor de ochtendshow met Wietze en Klaas.


Breijwerk

Voor Breijwerk, het impresariaat van o.a. Claudia de Breij, Peter Pannekoek, Daniëlle Schel en Alex Ploeg, hield ik me bezig met de digitale strategie en online communicatie. Variërend van het schrijven van persberichten en teksten voor theaterboekjes tot het maken en versturen van emailcampagnes en het beheren van social media kanalen. Een enorm leuke tijd, die helaas ten einde kwam toen Corona de kop op stak en theaters voor een langere tijd hun deuren moesten sluiten.

www.breijwerk.nl

Luchtalarmoverleg op de eerste maandag van de maand. Met de klok mee: Koen, Petra, Claudia, Frank

Universal Music

Nieuwsbrieven zijn nog steeds een enorm effectieve manier om een achterban te bereiken. Het ploft op een digitale deurmat en met de juiste uitnodigende onderwerpregel kan je mensen overtuigen jouw envelop te openen. Voor diverse klanten, waaronder Universal Music en Breijwerk (en voor mijn eigen podcast), maak en verzend ik werkelijks nieuwsbrieven en persberichten vanuit MailChimp. Opmaak, teksten en het CRM deel.


De Perfecte Podcast

Suske en Wiske en De Perfecte Podcast. Een stapel stripboeken uit de rijke geschiedenis van albums die door Willy Vandersteen en zijn medewerkers sinds 1945 zijn gemaakt.

Een podcastreeks over de strip die mijn jeugd domineerde. Hierbij interview ik makers, kenners en liefhebbers van de strip. Tijdens mijn ontmoetingen bij deze mensen thuis praat ik met hen over hun liefde voor Suske en Wiske. Die gesprekken zijn te horen in De Perfecte Podcast.

Inclusief ongemakkelijke rode loper foto tijdens de Belgian Podcast Awards 2022

Voor dit project doe ik de volgende dingen:

  • Research en redactie
  • Interviews en opnametechniek
  • Website bouwen en social media strategie
  • Podcast montage en beheer

Dat de podcast wordt gewaardeerd blijkt wel uit de vele nominaties die er door de jaren heen voor zijn geweest. Zo werd ik in 2022 nog tweede in de categorie ‘Prijs van Oranje’ bij de Belgian Podcast Awards, die werden uitgereikt bij DPG Media in Antwerpen.


Eric Corton over De Perfecte Podcast met Paul Geerts

“Superinteressante en leuke aflevering. Wat een mooie verhalen en een boeiende wereld… Het is niet té incrowd en je bent zo goed ingevoerd dat je met korte en bondige vragen de man aan het praten krijgt. Ook heel fijn dat je niet al te zeer ‘fanboy’ bent (op een gepaste trots en geglim na dan) waardoor je zinnige vragen blijft stellen. Ook voor mensen die Suske en Wiske niet zo goed kennen of misschien wel niet zo leuk vinden.”

Gooische Nieuwe

Als nieuwkomer in het Gooi was ik als oud-Amsterdammer op zoek naar stadse prikkels in een dorpse omgeving. En met mij vele andere nieuwbakken import. Om met mijn vakkennis naast mijn werk nog een andere uitlaatklep te hebben, heb ik Gooische Nieuwe opgezet. Een platform met aanraders voor mensen die meer willen dan alleen maar wonen in het Gooi.

Hiervoor schreef ik inmiddels tientallen berichten, maakte ik social media content en bouwde ik een WordPress website.